Все още няма яснота около харчовете на Ванко 1
Все още няма яснота около харчовете на Ванко 1 / снимка: БГНЕС

Непълна и неясна експертиза на разходите за задграничните пътувания на Ванко 1, която изпълнява наполовина поръчката на съда, стана причина за трето поред отлагане на процеса за отнемане на имущество на рапъра, придобито от престъпна дейност. Съдът предупреди вещото лице, че ще му бъде наложена глоба, ако на следващата дата по делото – 9 март, не представи пълно заключение. На днешното заседание стана ясно, че седем години поред – с прекъсване от една – домакинството на Иван Главчев е било „на червено”, т.е. разходите на семейството са превишавали законните приходи.

Комисията „Кушлев” иска конфискация на два автомобила, дяловете на рапъра в две фирми и имот с къща в село Ягодово, който се води на името на 10-годишния син на Иван Главчев – Петър.

Вещото лице Блага Димитрова представи заключение за разходите по 22 пътувания на Ванко 1 в чужбина, макар че трябваше да направи това за 50 излизания зад граница. Тя се оправда, че за останалите държави не е открила в интернет цени на горивата за съответния период. В експертизата й обаче липсваха и разходи за преспиване и престой зад граница, въпреки че за това има действащ нормативен документ. В съдебната зала стана ясно, че защитата на рапъра ще оспорва и част от вече пресметнатите разходи за задгранични пътувания, тъй като те са пресметнати на принципа „от столица до столица”, макар че в пет от случаите Иван Главчев е влизал в Гърция за час – време, през което е невъзможно да стигне до Атина и да се върне обратно до българската граница. Самият брой задгранични пътувания, за които се прави експертизата, пък бе намален от 53 в началото на процеса на 50, колкото са подадени в последната справка от МВР.

„Не мога да коментирам личностните и професионални качества на вещото лице”, каза инспектор Георги Чобанов от комисията „Кушлев”. Самата Блага Димитрова се скри обратно в съдебната зала и обърна гръб на журналистите при въпроса дали умишлено бави експертизата и дали й е упражняван натиск. От комисиятаКушлев” засега няма да искат смяната й и ще преценяват подобен ход, едва след като тя даде заключенията си.

От приетите две части на нейната експертиза излиза, че от 1999 до 2006 г. семейството на Ванко 1 е живяло „на червено”, като в разходите му не е смятана издръжката на трите деца. Изключение прави само 2000 г., когато приходите в домакинството надвишават с 40 000 лева разходите, ако се смятат дарените от 88-годишната баба на рапъра 45 000 лева, с които той си е купил „Мерцедес”. На едно от предишните заседания старицата, която живее на социални помощи, свидетелства, че парите й, надживели инфлация и деноминация, са спестени от продажби на килими и ковьорчета в арменската кооперация „Селска забрадка”. Според данните на които стъпва експертизата пък, през 1999 г. домакинството на Ванко 1 е карало със стотина лева месечно, ако се съди от посочения разход от 1220 лева.

Други новини от Пловдив