Вотът срещу кабинета Станишев не успя
Вотът срещу кабинета Станишев не успя / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Правителството оцеля след четвъртия вот на недоверие, внесен от опозицията този път с основен мотив - корупцията в управлението. Срещу искането за оставка на кабинета гласуваха 149 депутати от мнозинството, 86 народни представители от десницата, "Атака" и независими го подкрепиха, сред тях бе и лидерът на политическо движение Социалдемократи Николай Камов.

С отхвърлянето на вота на недоверие приключи един мъчителен за страната шестмесечен деструктивен период на непрекъснати опити за предизвикване на предсрочни избори. Това заяви премиерът Сергей Станишев веднага след гласуването в пленарната зала. По думите му именно заради липсата на реална управленска алтернатива и идейна немощ извънпарламентарната и парламентарната опозиция е осъзнала, че не може да увлече голяма част от гражданите след себе си и по тази причина се е опитвала да оглавява различни социални недоволства от есента досега. Към тях премиерът Станишев причисли учителската стачка, протеста на работещите в „Кремиковци” и на гражданите на Бургас заради строежа на бъдещия петролопровод.

Според премиера обаче гражданското общество се е показало много по-зряло от опозицията, защото ясно е разчело конюнктурните мотиви, които стоят зад подобни политически действия.

Хората правят разлика между реалните социални проблеми и политическата игра, констатира министър-председателят. Той изрази разочарованието си от дискусията в четвъртък по вота на недоверие и отбеляза, че причината за ниското й равнище не е била интелектуалната немощ на опозицията, а мотивите за корупцията на управлението.

Никой не отрича, че у нас има корупция, правителството приема този проблем на сериозно, отбеляза премиерът. Станишев обаче припомни, че най-мощните корупционни практики сме наблюдавали през 90-те години, когато е било прилагано непрозрачно и безогледно раздържавяване от част от днешната опозиция по време на управлението им. Станишев предупреди мнозинството и министрите си да не ги приспива неуспехът на митинга в четвъртък и на вота.

Чака ни огромна работа, за да излезем с чест и добри резултати от този мандат и отново да поискаме доверието на хората за следващия, заключи министър-председателят.