Военно-апелативният съд решава до месец за делото за смъртта на Чората
Военно-апелативният съд решава до месец за делото за смъртта на Чората / netinfo

Военно-апелативният съд разгледа дело, свързано със смъртта на Ангел Димитров – Чората. Това дело беше заведено от петима полицаи, признати за виновни в убийството и осъдени на 18 години лишаване от свобода.

Адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Виктор Михайлов пожела пред съда делото да бъде върнато за преразглеждане поради грешка в досъдебното производство и обвинителния акт.

Чората бе убит на 10 ноември 2005 година в Благоевград по време на полицейската операция „Респект”. През ноември съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - на по 18 години лишаване от свобода.

Другият адвокат на подсъдимите Иво Найденов представи пред съда доказателства, че медицинската експертиза, според която Чората е бил убит след жесток побой от страна на петимата обвиняеми е невярна. Според адвокат Найденов Димитров е починал вследствие на сърдечен удар. В едномесечен срок се очаква окончателната присъда, която може да бъде или преразглеждане на делото на първа инстанция, или отхвърляне на жалбата и потвърждаване на присъдите на петимата полицаи.