/ iStock/Getty Images
Водещи лекари от България и изтъкнати международни специалисти ще обменят опит в съвременната диагностика и терапевтични възможности за ретинопатията при недоносените деца в рамките на симпозиума, организиран от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика - „Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“.
Събитието ще се проведе в Гранд Хотел София под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Ретинопатията на недоносеността е водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата не само в България, но и по света. Благодарение на съвместните усилия на неонатолозите и офталмолозите у нас днес е „една от водещите“, а не „водещата“ причина за детска зрителна инвалидизция.

Конгресът ще разгледа основните акценти на темата в 360-градусова рамка и е разделен на тематични панели: Ретинопатия на недоносеността през погледа на неонатолога, епидемиология, патогенеза, скрининг и терапевтични възможности.

През последните 10 години познанията и опитът на лекарите се обогатиха значително във всеки един аспект на болестта. Затова и форумът си поставя за цел да събере на едно място всички специалисти, ангажирани с темата, както и да се представят всеобхватно причините за развитието ѝ, ранното ѝ диагностициране и навременното лечение, дългосрочното проследяване и предотвратяването на очните усложнения, които могат да се наблюдават при деца, родени преждевременно. Към моментаспециалистите успяват да осигурят на най-малките пациенти високо ниво на медицинска помощ с надеждата тази тенденция да се запази, но целта им е вбъдеще все по-малко деца да губят зрението си в резултат на ретинопатията на недоносеността.

Поставяйки темите за предотвратяване на проблема още в неонатологичното отделение, сроковете и препоръките за скрининг и лечение Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика се стреми статистическите данни за България да съответстват на тези в страните с най-високо ниво на неонатологична и офталмологична грижа.


 
БГНЕС