Внасят до края на седмицата делото срещу организаторката на екскурзията в Охрид
Внасят до края на седмицата делото срещу организаторката на екскурзията в Охрид / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

До края на тази седмица ще бъде внесено в районния съд в Димитровград делото срещу Боряна Георгиева, организирала екскурзията до Охрид, при която миналия септември 15 българи се удавиха. На 23 юни е приключило досъдебното производство и материалите по него вече са при наблюдаващия прокурор Атанас Палхутев от районната прокуратура в Димитровград, потвърди той.

Боряна Георгиева е с чисто съдебно минало. Тя ще отговаря за външнотърговска туроператорска дейност без необходимия лиценз. При анализа на материалите по делото не е изключено да се премине към освобождаването и от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, коментира наблюдаващият прокурор.

Делото ще се гледа в Районен съд-Димитровград, тъй като там е постоянната адресна регистрация на Георгиева, макар и тя да живее в община Антон. При организираната от нея екскурзия до Македония, след инцидент с кораба „Илинден", 15 българи се удавиха в Охридското езеро.

В началото на април прокуратурата в Охрид изготви обвинителния акт във връзка с потъването на туристическото корабче „Илинден". Обвинения бяха повдигнати на капитана на кораба Сотир Филевски и на представителя на компанията „Лойд" Бранко Баич. Според държавното обвинение на Македония Баич е отговорен за това, че е издал техническото разрешение за ползването на кораба, което подписал в качеството си на представител на компанията „Лойд", която извършва технически контрол на плавателните съдове в Охридското езеро.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2008 г. 15 българи загинаха след като туристическият кораб се преобърна във водите на Охридското езеро. На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.

Новини от Хасково