/ iStock/Getty Images
Днес Специализираната прокуратура внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу организираната престъпна група, създадена в периода от 2017 г., до 2021 г., като целта ѝ е била да добива парични средства по незаконен начин, измама и пране на пари, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев по време на брифинг.

Миналият март Спецпрокуратурата обяви за локализиране и неутрализиране на престъпна група за финансови измами.

Предадени са осем души на съд за участие и ръководене на групата. Един от тях е само съучастник на две от извършените измами. Наказанията, които се предвиждат за ръководител на организиранта престъпна група,  са от 5 до 15 години лишаване от свобода за ръководителя, за участниците – от 3 до 10  и за най-тежката измама – от 3 до 10 години лишаване от свобода и конфискация на до половината на имуществото.

Те са предадени на съд за 19 измами с 19 пострадали с приблизителна щета от 4 млн. лева.

Един от тях е ръководител на Глобал Маркетс ЕООД. Лицензът на това дружество е бил отнет от Комисията за финансов надзор през 2014 г., но обвиняемите са решили да продъжат да се занимават с дейсността. Те създават различни търговски дружества, управлявани от поставени лица, а реално са били управлявани от ръководителите на престъпната група. Те се обаждали на случайно избрани граждани като им предлагали да участват в инвестиционно-посредническа дейност като предоставят парични средства, а представителите на дружествата да извършват търговски сделки. След като се съгласят им предоставяли договор, в които са въвеждани в заблуждение, че търговските дружества, с които работят имат издаден лиценз от Комисията за финансов надзор. След подписването на договорите е трябвало да преведат парични средства. Сумите са били превъртани, след което са теглени на каса от поставени лица.

В хода на разследването наблюдаващите прокурори са направили искания и съдът е наложил обезпечения по банкови сметки на участниците в престъпната група за около 2 млн. лева, също така са наложени и възбрани на недвижими имоти.

В хода на разследването са установени много факти, които според прокуратурата, подкрепят становището, че тези лица са извършили престъпленията, за които са предадени на съд. В съдебно заседание следва да вземат участие 8 подсъдими, 25 защитници, 17 вещи лица и 81 свидетели.

Образувано е и второ разследване, чийто предмет е прането на пари и за част от други измами, извършени от ръководителите и участниците на престъпната група.