ВМРО внесе над 320 000 подписа за референдум по казуса Турция в ЕС

ВМРО внесе над 320 000 подписа за референдум по казуса Турция в ЕС
ВМРО внесе над 320 000 подписа за референдум по казуса Турция в ЕС / DarikNews. bg
ВМРО внесе над 320 000 подписа за референдум по казуса Турция в ЕС
31129
ВМРО внесе над 320 000 подписа за референдум по казуса Турция в ЕС
  • ВМРО внесе над 320 000 подписа за референдум по казуса Турция в ЕС

ВМРО внесе в парламента над 320 000 подписа с искане за национален референдум относно позицията на страната по въпроса с кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз. Според закона 200 000 подписа са нужни, за да задължат Народното събрание да насрочи дебат, на който да се реши дали да се проведе референдум. ВМРО ще проведе срещи с всички парламентарни групи с изключение на ДПС. Целта е депутатите да бъдат запознати с аргументите защо такъв референдум трябва да се насрочи.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: „След като повече от половината европейски страни заявяват, че са против членството на Турция в ЕС, този въпрос за бъдещото членство на една мюсюлманска неевропейска държава в ЕС, за да не се реши отново на тъмно, както се решаваха през последните 20 години въпросите в България, трябва да бъде направен референдум за допитване на българските граждани. ЕС си има своите правила и позицията на България тежи колкото позицията на всяка една друга европейска страна".

Общинският съветник Ангел Джамбазки: „Хората на този референдум могат да гласуват „за" нашето предложение, могат да гласуват против него. Може да се окаже, че любителите на турски сериали са много повече. Фактът, че имаме парламентарна група от една съседна държава в нашата държава ни кара да се притесняваме по отношение на политическите намерения на Република Турция. Те в никакъв случай не са безкористни. Забележете как през шест месеца се появява някакъв безумен план в българското общество, което винаги го кара да настръхва. То не бяха братя Юзеирови, които иначе по Европа ходят с имената Юлиянови, но тук са Юзеирови, които искаха да се сменяват имената на български градове. Периодично някой се сеща да снима българките мюсюлманки със забрадки, така че да се вижда само овалът на лицето. Периодично има такива провокации, зад които в по-голяма или по-малка степен винаги стои Република Турция или някоя от тези изселнически организации, които са продължение на турските служби и турското разузнавателно дело".