Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
На протест пред "Лукойл" тримата съпредседатели на ВМРО Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди настояха да се намали цената на бензина и нафтата, съобщи пресцентърът на партията.

Оттам информираха, че тримата съпредседатели са преградили главния вход на централния офис на руската компания в София, заедно със симпатизанти и "гневни граждани", където са настояли ръководството на "Лукойл" да прекрати доставката на руски нефт през швейцарски доставчик, а да извършва това пряко, с което да отпадне оскъпяването с 30 долара на барел.

"Правителството на Кирчо и Асен е най-големият любител на монополите. Вкараха не само посредници, не само „Лукойл“, но отказаха да обложат свръхпечалбите на енергийните дружества. Ако имаше правителство на енергийната мафия, то това е правителството на Кирил Петков", е посочил Искрен Веселинов, цитиран от партийния пресцентър.

Ангел Джамбазки от своя страна е напомнил, че ВМРО последователно води битка срещу монополите. Ние протестираме пред "Лукойл", защото това е фирма, която е сваляла правителства и е редяла кабинети, която определя политиката на България и продължава да го прави, заяви той, цитиран от партийния пресцентър. Месеци ни лъгаха че сме спрели да купуваме руски газ, но всъщност продължихме да го купуваме – но през посредници с 30% по-скъпо, е посочил съпредседателят Александър Сиди. 

Протестиращите са скандирали: "Мафия", "Долу КГБ" и "Левче за Путин от всеки литър", се посочва в съобщението. 

От пресцентъра на ВМРО припомнят, че още вчера са отправили призив към правителството да поиска официални разговори с "Лукойл-Нефтохим". България извоюва двугодишно отлагане на европейския мораториум за внос на руски нефт, за да могат рафинериите на "Лукойл" да работят с него. Но дори и при това положение руската компания не продава бензина и нафтата на пазарни цени, а ни товари с надценка от посредник. Това е скандално и целенасочената държавна намеса при доставките на природен газ, която всъщност доведе до рекордно поскъпване, а липсата на такава за регулиране на цените на бензина и нафтата, което  е постижимо, е меко казано неразбираема, се посочва в съобщението.
БТА