ВКС отново атакува основния закон
ВКС отново атакува основния закон / netinfo

Върховният касационен съд сезира Конституционния съд за третата поправка в частта й за правомощията на министъра на правосъдието да прави кадрови промени в съдебната система.

Както и при предишното искане до КС за отмяна на правото НС да уволнява главния прокурор и председателите на върховните съдилища, в днешното искане върховните съдии отново се мотивират, че 40-то Обикновено народно събрание е надхвърлило своята компетентност, като се е произнесло по въпрос, който може да бъде решаван единствено от Велико народно събрание. Те посочват, че министърът на правосъдието не е част от съдебната власт и единствената му конституционна функция е да председателства без право на глас ВСС.

Дадените му с третата поправка в Конституцията права да предлага назначаване, повишение, понижение, преместване и освобождаване на магистрати нарушават принципа за разделение на властите, а това кадруване противоречи на въведеното конкурсно начало за всички позиции в съдебната система.

В същото време ръководителите в съдебната система нямат право да правят такива предложения и това застрашава независимостта на съдебната власт. Кадруването е от компетентността на ВСС, посочват върховните съдии и искат пълна отмяна на текста за тези правомощия на министъра на правосъдието.