ВКС оправда всички подсъдими по делото Луканов
ВКС оправда всички подсъдими по делото Луканов / netinfo

Върховният касационен съд оправда всички подсъдими по делото Луканов. Подсъдими по делото бяха украинските граждани Александър Русов и Алексей Кичатов, строителният предприемач Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев и шофьорът му Юрий Ленев. Решението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

За убийството на бившия премиер Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. петимата бяха осъдени на доживотен затвор на първа инстанция от Софийския градски съд през 2003 г. Като физически убиец на Луканов се сочеше Русов, а като поръчител – Ангел Василев.

На 8 юни 2006 г. Софийският апелативен съд отмени изцяло доживотните присъди и оправда петимата подсъдими. Докладчик по делото пред Върховния касационен съд бе лично заместник-председателят на съда и председател на Наказателната колегия на съда Румен Ненков.

След обсъждане на всички доводи на прокуратурата ВКС е стигнал до заключение, че в мотивите на присъдата е извършен прецизен анализ на събраните доказателства, включително и на допълнително събраните на втората съдебна инстанция нови доказателства, спазени са правилата за обективност, точност и всеобхватност на изследването.

Затова върховният съд потвърждава изцяло оправдателната присъда, постановена от Софийския апелативен съд, според която прокуратурата не е успяла да докаже обвинението по изискуемия от закона несъмнен начин.

В мотивите си ВКС сочи още забраната за използване на принуда за получаване на изгодна за обвинението информация и недопустимостта на осъждане, което се основава единствено на самопризнания. Заради ареста си украинците са завели дела по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани, като Русов иска 65 000 лв., а Кичатов – 80 000 лв. за нанесения им побой.

Жалбата на Русов е оставена без движение заради допусната техническа грешка.