ВКС оправда окончателно Цветан Цветанов за длъжностно присвояване
ВКС оправда окончателно Цветан Цветанов за длъжностно присвояване / снимка: БГНЕС, архив

Цветан Цветанов е оправдан окончателно по делото за длъжностно присвояване на средства. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд.

Според обвинението бившият вътрешен министър е отклонил 50 000 лв. от бюджета на МВР към бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Парите са били изплатени под формата на обезщетения на Тодоров, за време, в което той е бил в следствения арест.

Според върховните съдии обаче Цветанов не е нарушил цитираните в обвинителния акт разпоредби от Закона за МВР и не може да носи наказателна отговорност.

Решението на Върховният касационен съд не подлежи на обжалване и протест.

Преди дни стана ясно, че решаващи показания на подчинени на Цветан Цветанов и грешка на прокуратурата го оправдаха по делото за шестте „Не!!!".

Това е записано в мотивите на Софийския апелативен съд, който преди месец го призна за невинен, след като делото беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане. В това дело Цветанов отговаря за това, че отказал да разреши подслушването на шефа на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и по този начин осуетил разследването срещу него.