"Играта свършва, когато всички карти са на масата. А те още не са", заяви Витанов
Тази седмица е критична за справянето с петата вълна на коронавируса у нас. Това написа във Фейсбук математикът от БАН проф. Николай Витанов.

„Започва третата седмица от царстването на Омикрона. Неуспешно за него. Няма суперпожар. Но не трябва да се успокояваме. Още не сме излезли от областта на пика. Знаете, че сме в околопиковия времеви интервал. Знаете какво трябва да се случи в него - пречупване на трендовете на растеж“. Това написа още Витанов и припомни, че се очаква пречупване на три тренда – пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност.

„Справяме се. Вирусът се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава“, отчита още математикът. И допълва: „Тази седмица е критична. Учениците се връщат на училище. Натискът върху болниците се очаква да достигне максималния си размер. Трябва обаче да внимаваме. Играта свършва, когато всички карти са на масата. А те още не са“, категоричен е проф. Витанов. И все пак, по думите му „Ако действаме интелигентно, няма да си натресем на главата вторичен пик“. 

Очакванията са, че здравната система ще издържи, прогнозира математикът. По думите му може да се появят временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени. 

Витанов отново коментира и въпроса за евентуален тотален локдаун. "Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория". И продължи: "Някои много се нервират от това. Какво се нервирате? Посред зима сме, а минаваме през тежка вълна, без супрепожар и без препърнени болници. Има минимални мерки, които почти не се усещат и те предотвратяват тоталния локдаун. Радвайте се, можеше да е много по-лошо. Справяме се, можеше и много по-добре, но се справяме", категоричен е професорът.   

Относно смъртността на пациенти с COVID-19, Витанов написа: "И тук системата се движи според очакванията. Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари".