Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това показа справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. 

За първи път, при 7 проби от няколко области в България е установен подвариант ВА.2 на Омикрон. Новият вариант е засечен в областите София - 2 случая, Бургас - 3 случая и Търговище - 2 случая. Шест от пациентите са на домашно лечение, един е излекуван. Няма хоспитализирани или починали пациенти с новия подвариант ВА. 

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 334 клинични проби със SARS-CoV-2 от пациенти с COVID-19 в периода 03-20.01.2022 г. и са изпратени от 31 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

При 249 (74,6%) проби се установи вирусен вариант Омикрон, включително подварианти (BA.*) и при 85 (25,4%) вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*)

графика
НЦЗПБ


По данни на СЗО, присъствието на ВА.2 се увеличава в някои страни.  

За разлика от ВА.1, при ВА.2 отсъства делеция 69-70 в S гена на вирусния геном. Това се отразява в резултатите при скринингово изследване с Real-time PCR по метод с S-gene target failure (SGTF) като насока за установяване на вероятен вариант Омикрон и при тези изследвания вариант ВА.2 може да бъде погрешно интерпретиран като не-Омикрон

Какво знаем за новия "стелт" подвариант?

Както и при другите варианти, инфекцията с BA.2 може да се открие чрез домашни тестове за коронавирус, въпреки че те не могат да посочат кой вариант е отговорен, обясняват експерти.

Някои ранни съобщения сочат, че BA.2 може да е дори по-заразен от изключително заразния BA.1, но засега няма доказателства, че е по-вероятно да избегне защитата, осигурена от ваксините.

На базата на предварителни данни датските здравни служби смятат, че BA.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, въпреки че вероятно не причинява по-тежко заболяване.

С Омикрон ли съм заразен: Кои са най-характерните симптоми

Изключително важен остава въпросът дали хората, които са били заразени по време на вълната от BA.1, ще бъдат защитени от BA.2, отбелязват експертите от САЩ.

Добрата новина е, че ваксините и бустерните дози все още "предпазват хората от прием в болница и смърт", допълват американски специалисти.