Виртуална игра ще помага на аутисти при намирането на работа
Виртуална игра ще помага на аутисти при намирането на работа / снимка: www.sxc.hu
Виртуална игра ще помага на хора с аутизъм при намирането на работа
53409
Виртуална игра ще помага на хора с аутизъм при намирането на работа
  • Виртуална игра ще помага на хора с аутизъм при намирането на работа

Нова интерактивна игра за хора с аутизъм ще им помага да се научат как да се справят добре на интервюта за работа и в работната среда. Тя беше представена от фондация "Бъдеще 21 век", която е работила съвместно с фондации от Германия, Англия и Италия.

Онлайн играта е достъпна на английски, български и италиански.

Питър Стивънс, който е работил по проекта, обясни, че новата игра ще помогне на хората с аутизъм да се справят по-лесно в житейски ситуации и да си намират по-лесно работа.

"Основната цел на играта е да позволи на аутистите да развият и практикуват определени умения в ситуации, свързани в интервю за работа както и по време на първия работен ден. Изключително важни умения, които се опитваме да развием благодарение на играта", обясни Стивънс.

В играта, създадена на аутисти, те се срещат със своя консултант по заетостта и решават каква работа биха искали да изпробват. Те могат да избират между офис администратор, търговец на дребно и служител в търговска градина. Играчите се срещат с новия си шеф, след което са поставени в различни ситуации, обичайни за избраната от тях работна среда.

Всички задачи са разработени в сътрудничество с професионалисти, практикуващи в сферата, както и със самите потребители. Когато играта приключи, човек може да се върне и да изпробва друга работна среда.

Онлайн играта ще бъде безплатно достъпна на интернет адрес www.ispectrum.eu.