Виновник за катастрофа с 4 жертви остава в ареста
Виновник за катастрофа с 4 жертви остава в ареста / снимка: Виктор Кадири

Съдът остави в ареста 22-годишния Аспарух Донков, който според полицията е предизвикал катастрофата миналия петък между бетоновоз и пикап с четирима загинали. След инцидента край Граф Игнатиево Донков се е укрил и няколко часа по-късно е бил открит да спи в дома на свои роднини в село Долна махала.

Колата му „Фолкваген Пасат” е била открита от полицаите в задния двор на къща в село Брегово, покрита с две одеала. Съдът сметна, че са налице предпоставки подсъдимият да се укрие и затова му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според адвоката му Светлозар Арнаудов, не са изяснени обстоятелствата, довели до това клиентът му да загуби контрол над колата, както и поведението на останалите участници в инцидента. Самият водач заяви пред съда, че бил засечен от четвърти автомобил при изпреварването на бетоновоза.

Аспарух Донков е осъждан условно на 3 месеца през 2005 година за кражба, но след това е бил реабилитиран. По повдигнатото сега обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост го очакват от 3 до 10 години затвор, ако вината му бъде доказана.

По време на днешното съдебно заседание стана ясно, че един от тримата затворници, които загинаха в пикапа, е излежавал присъда за убийство по непредпазливост на дете на пътя.