Видеозапис разкрива фрапиращи нарушения по време на смъртоносна катастрофа на магистрала "Хемус". 60-годишна жена загина пред очите на внучето си, удряйки се в камион на фирма за пътна поддръжка, паркиран в най-бързата лента. Кой ще носи отговорност за инцидента?
 
Малко преди смъртоносната катастрофа на магистрала "Хемус", шофьор успява да заснеме как се работи във високоскоростната лента. Ясно се вижда, че движението не е отбито, няма предупредителни табели, няма и конуси. Видеозаписът е заснет само 20 минути преди катастрофата.
 
Жена загина при тежка катастрофа на магистрала „Хемус“

Екип на NOVA провери дали има работници по поддръжката на магистралата и какви мерки за безопасност са взели. На метри от мястото на инцидента друг автомобил на фирмата, която поддържа магистрала "Хемус", прави ремонт. Този път обаче те са обезопасили района, като са сложили информационна табела и конуси.
 
Работниците твърдят, че всяка сутрин получават инструктаж за мерките за безопасност. Твърдят и че ги спазват стриктно.
 
От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че обезопасяването на ремонтните дейности са описани в специална наредба и отговорността е на фирмите изпълнители, с които има договор агенцията.
 
Камион блъсна БМВ в аварийната лента на магистралата

Според въпросната наредба, когато се работи в скоростната лента, задължително трябва на минимум 600 м да има табела, още една на 300 м, след това светеща табела, кола с предупредителни светлини и конуси през 10 м до ремонтиращия автомобил.
 
Според близките на загиналата жена, които идват на място веднага след инцидента, нищо от това не е било изпълнено.
 
По случая се води досъдебно производство, което трябва да установи има ли нарушения и дали ще бъдат повдигнати обвинения.
nova.bg