Вежди Рашидов за МВР: Стига театър в институциите
Вежди Рашидов за МВР: Стига театър в институциите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вежди Рашидов за МВР: Стига театър в институциите
30259
Вежди Рашидов за МВР: Стига театър в институциите
  • Вежди Рашидов за МВР: Стига театър в институциите

Близо месец след като полицията спря аукцион на картини в София и арестува двама търговци на културни предмети, министърът на културата Вежди Рашидов осъди действията на МВР. "Пиар кампаниите с реалния живот да не ги бъркаме", коментира пред Дарик Вежди Рашидов. По думите му акцията е донесла лоши дивиденти на МВР.

В края на май служители на вътрешното министерство нахлуха в столичен хотел и арестуваха Игор Марковски и Димитър Фицов. Причината за това беше, че фирмата им "Аполон и Меркурий" не е изпълнила няколко изисквания по новия Закон за културното наследство. Двамата нямали по новия закон лиценз за търговия, не са посочили списъка с картини, които ще продават, както и това, че не са уведомили министерството в 45-дневен срок за провеждането на аукциона. Ето какво каза в кулоарите на парламента министър Вежди Рашидов:

Видяхте сега какъв шум вдигнахме с Меркурий, което не беше нужно да се вдига такъв шум, разбира се. ПР-кампаниите с реалния живот да не ги бъркаме. По-скоро театрите да работят повече, отколкото институциите да правят театри.

Чия беше тази ПР-акция, на вас или на вътрешното министерство?

Мисля, че вътрешното министерство. То обича да се снима във филми, ние само отговаряме за киното. Нали си давате сметка, че следващият търг след такава акция, гоним не само нарушителя - него ще накажем, - но гоним и клиента. Аз като клиент няма да отида втори път на такъв търг, където ще се чувствам некомфортно с парите си. За първи път искахме да наложим правилата на играта да се случат. Да, трябваше да изчака, може да се е забавило, не казвам, че министерството е най-чистото място, но аз мисля, че една такава акция без знанието на министъра, особено като касае и културата, не трябва да се пипа. Ако забелязахте, тази акция донесе лошите дивиденти към МВР. Защото не може да приравняваме интелектуалната сфера с мутрите. Това не е един и същи аршин. Затова хората сме различни, затова не сме еднакво даровити.

Имате ли картини и ценности, които са от национално значение?

Имам, разбира се. Имам картини на Златю Бояджиев, на Никола Танев, имам холандска школа, сега от Италия ходих от един битак един фантастичен италиански пейзаж от 18 век си купих за 200 евро.

Подали ли сте заявление по закона?

Не, моето не е толкова голяма колекция. Моето ми радва окото вкъщи, тъй че това толкова не е необходимо. Да, имам няколко от Златю Бояджиев. Аз съм бил приятел на Златю не, бях младо момче, но на неговия син бях един от неразделните приятели. Нормално е да имам. Ние художниците си заменяме. Хората, които искат да правят бизнес - ето тук е разликата, - когато един колекционер прави колекция, това значи, че той прави бизнес, едно продава, две други купува. Това е стока вече. При търговете колекционерите изнасят цени вече, квоти...