Верижна катастрофа с пострадали на магистрала Тракия
99172
Верижна катастрофа с пострадали на магистрала Тракия
  • Верижна катастрофа с пострадали на магистрала Тракия
Петима души пострадаха при катастрофа, след като за пореден път дим от сметището в Ихтиман ограничи видимостта по АМ „Тракия”. При инцидента се сблъскаха пет коли и тир. В ефира на Дарик слушатели коментираха, че сметището е „абсолютно безстопанствено” и често се случва отпадъците да горят и да задимяват района. Шофьорите, които бяха блокирани тази сутрин, се оплакаха, че от изпаренията във въздуха се отделяло лепкаво вещество, което цапало стъклата на автомобилите и затруднявало допълнително видимостта. Над 30 души пострадаха при три верижни катастрофи в рамките на минути миналата година на същото място.
 
Няма опасност за живота на тримата по-сериозно пострадали при верижната катастрофа на магистрала „Тракия“. Говорителят на „Спешна помощ” Катя Сунгарска съобщиха за Дарик, че след сигнала за инцидента са изпратили към мястото на произшествието седем линейки, тъй като заради трудната видимост не е имало яснота за броя на ранените.
 
„Петима са пострадалите. Имаме 30-годишен мъж с контузия на главата и кръвоизлив, който сме хоспитализирали във ВМА. Имаме двама пострадали в „Света Анна“ - 40-годишна жена с контузия на ръката и 29-годишен мъж, който е най-тежко пострадал, той е с фрактура на подбедрица, с контузия на глава и със съмнение за черепно-мозъчна травма“, каза Сунгарска.

задимяване магистрала Тракия
Венцислав Христов

Шефът на Областната дирекция на МВР Николай Спасов каза за Дарик, че в бъдеще при подобна ситуация движението директно ще бъде пренасочвано през обходни маршрути, за да не се стига до инциденти:
 
„Там са няколко фактора. Не можем да отделим само мъглата или само ниското налягане, или само сметището. Наистина сметището пуши в момента, не гори, има дим и се вижда. Колегите от пожарната и в момента работят там, като правят всичко възможно, за да може да се преустанови това димене. Преди една година с доста автомобили, което се случи тогава, бе много по-тежко. От тогава досега е създадена организация, като Пътната агенция е създала организация - поставянето на хоризонтални и вертикални маркировки, указателни знаци. Нашият апел е към всички водачи да се съобразяват, да спазват указанията и да гледат маркировките“.
 
Имало проект в МОСВ за премахване на сметището, но се очаквало финансиране. Така коментира случилото се пред журналисти кмета на Ихтиман Калоян Илиев:
 
„Всички знаем, че сметището е проблемно, затова още ноември 2016 г. то е затворено, не е действащо сметище, но в процес на гниене то се самозапалва“, каза Илиев.
 
Проблемът със задимяването на тази отсечка от автомагистралата не е нов и се корени в сметището на Ихтиман, коментираха в ефира на Дарик шофьори, които бяха блокирани в автомобилите си на мястото на инцидента. По думите им в района има предприятие за обработване на кожи, което също изхвърля отпадъците си на сметището.
 
„Цялото нещо идва от района под мотела, където има шивашки цех, който шие кожи за коли. Тези изрезки от кожи от синтетика ги хвърлят там. Няма контрол това сметище. Ходи се там, рови се и се пали“, каза един от слушателите.
 
„Пушекът е голям, на стъклата се залепва нещо мазно. От толкова години е този проблем, препоръчвам да направим въжена линия, докато някой си свърши работата, и да пренасяме стоките по въжената линия, а през това време ще се избиваме по пътища“, каза друг слушател.
 
„Всяка сутрин пътувам по този път и този пушек е от сметището, няма мъгла. Още вчера ми направи впечатление, че е задимено“, допълни друг.
 
През юли миналата година около 40 автомобила се сблъскаха в рамките на минути на същото място, след като сметището на Ихтиман горя в продължение на повече от седмица. Във верижните катастрофи пострадаха над 30 души. Тогава вече бившият шеф на АПИ инж. Дончо Атанасов за няколко часа смени коренно версиите си за катастрофата. Първоначално той твърдеше, че причината за намалената видимост е пожарът в сметището, впоследствие вината бе хвърлена върху гъстата мъгла и несъобразената скорост на шофьорите.
 
Междувременно стана ясно, че вече е възстановено движението по автомагистрала "Тракия" двупосочно, съобщиха от МВР. Шофьорите да преминават с повишено внимание в района край Ихтиман. Видимостта в района край Ихтиман остава намалена. Пътна полиция призовава водачите да шофират в участъка с повишено внимание.