„За да се наводни пазарът на ваксини у нас трябва да се регистрират всички продукти, които вършат работа. Не трябва по странни геополитически причини да загърбваме някои производители, които доказано имат ефект. Руската ваксина работи в Аржентина, Унгария. Китайската работи в Турция“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той добави, че ЕС позволява регистрацията на ваксини от самите държави членки.

„Унгария също е в Съюза и вече се справя с този проблем. Държавата може да се справи сама с този проблем, а не да чака на европейските чиновници. Всичко това ограничава нашите възможности“, каза Велев по NOVA.

„Ако чакахме да тестват нашите работници централизирано – икономиката щеше да фалира. Благодарение на нашата реакция към пандемията икономиката все пак запазва добра форма“.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал се обяви за регистрацията на повече ваксини у нас и по-гъвката процедура по одобрението им.

„Ако една компания има възможност да закупи ваксини, то нейните работници, които желаят, биха могли да се ваксинират бързо и лесно. Това вече се прави успешно с бързите тестове“, каза Велев.

За хоумофиса и онлайн обучението

Според Велев преподаването от вкъщи не е същото, а в много от бизнесите ситуацията е подобна.

„Ако се работи от вкъщи и това не е ефективно, то заплащането трябва да е по-ниско, за да е справедливо. Много от учителите казваат, че се страхуват да се върнат в клас, за да не се заразят, но в същото време не искат и да се ваксинират“, каза той.

Помощите за бизнеса

„През първата вълна от миналата година трябваше да има компенсации за микро, средните и малките предприятия. За 21 хиляди микропредприятията са изплатени 173 млн. лв. и се очаква да се изплатят още 25 млн. лв. за още 3 хиляди такива. За средните предприятия има списък, но няма нито едно изпълнено платежно. Те са 230 млн. лв за около 1500 предприятия. Вече мина почти една година“, обясни Велев.

Той добавя, че за малките предприятия схемата още не е стартирала. Според него при компенсациите за втората вълна се действа по-бързо.
NOVA