Велчев: В прокуратурата има дефицит на мъжество
Велчев: В прокуратурата има дефицит на мъжество / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В прокуратурата има дефицит на мъжество и това го доказва случаят със сгрешеното обвинение срещу Максим Ставийски. Tова заяви главният прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. Той добави, че не може да разбере защо се продължава с инерцията и при направен фал не се признава честно, а се омаловажат и се скриват виновните.

Велчев добави, че наказанието на бургаския прокурор Иван Станев е справедливо, но има известни основания да смята, че ако не е имало натиск, е можело да не се стигне и до това. Според главния прокурор в прокуратурата има инстинкт за криене на колегите, което води до анонимност.

Велчев коментира и случая с продажбата на база на “Булгаргеомин” ЕАД в Либия, който определи като прецедент. Сигналът е разпределен в Софийска градска прокуратура и работата по него е започнала. “Нямам спомен откакто съм главен прокурор да е имало подобен случай по икономически мащаби и наглост на извършеното”, категоричен бе Велчев.

На заседанието на ВСС дисциплинарно бе уволнена Милена Михайлова, прокурор от Районната прокуратура в Севлиево. Преди няколко месеца тя влезе в съдебно заседание видимо пияна, а проверка с дрегер отчете близо три промила алкохол в кръвта й.