Велчев отрича за чадър над бившето ръководство на прокуратурата
Велчев отрича за чадър над бившето ръководство на прокуратурата / cнимкa: Sofia Photo Agency

Никола Филчев ще бъде извикан на разпит в прокуратурата, ако има достатъчно доказателства, че това се налага. Това каза главният прокурор Борис Велчев пред журналисти преди участието си в дискусия за ролята на прокуратурата за повишаване на сигурността на бизнеса у нас. По думите му - не може, който и да е прокурор, да бъде упрекван в нещо, само защото е бил близък на Филчев. Борис Велчев бе категоричен, че няма политически чадър на бившето ръководство на прокуратурата.

„Нищо няма да бъде спестено никому. Ако трябва той ще бъде викан, разпитван, и въз основа на цялата събрана по делото доказателствена материя - ще се решава. „Предлагам да се доверяваме на фактите, а не на спекулации. Ако, за който и да било прокурор в България, има факти, че той е извършил нещо незаконно, той ще понесе отговорност. Но да бъде осъждан някой, дори и само медийно, въз основа на слухове, спекулации, свободни разсъждения - това е неприятно. Чадър в никакъв случай не е имало", обясни главният прокурор.

Борис Велчев съобщи, че не е конкретен предмет на разследването по „Октопод" дали Никола Филчев и Георги Петканов са покровителствали Алексей Петров. Главният прокурор обаче отказа друг коментар по темата, тъй като все още е на много ранен етап.

По отношение на „Бизнесмени", Велчев заяви, че има две разработки със сходни имена. В момента се изяснява защо една от тях, за която е съобщил Ваньо Танов в парламентарната комисия по вътрешна сигурност още при предишното народно събрание, е престояла толкова време в прокуратурата.

„Тази разработка наистина се намира във Военна прокуратура. Била е изисквана във връзка с показания, дадени от ген. Ваньо Танов пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност в миналото Народно събрание", обясни Велчев. „Той е цитирал това дело в показанията си. Но това дело, когато е постъпило в прокуратурата, вече е било архивирано, т.е. то не е било активно, по него не се е работело", допълни още той.