Вдовицата на Самоковеца загуби в полза на държавата недвижими имоти и пари
Вдовицата на Самоковеца загуби в полза на държавата недвижими имоти и пари / Sofia Photo Agency

Вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца Ангелина и синът им Константин окончателно загубиха в полза на държавата недвижими имоти и пари. Това става след като Върховният касационен съд отказа да допусне за разглеждане жалбата на Димитрови срещу решението на Софийския апелативен съд /САС/, научи БТА от източници в съда.

В края на март тази година Софийският апелативен съд конфискува почти целия мезонет на Димитрови с площ от 227 кв.м, офис от 73 кв.м, гараж, мазе и земя в местността "Зоопарка" в София. Димитрови бяха осъдени още да платят близо 83 500 лв. заради вила в Боровец. Тя трябваше да бъде също конфискувана в полза на държавата, но се оказа че имотът е продаден преди делото да приключи.

Освен това Димитрови трябва да платят и близо 35 000 лв. Заради джип "Тойота", който също е продаден преди завеждането на иска. Апелативните съдии отказаха да признаят и твърдението на адвокатите на Димитрови, че покойният Георги Илиев подарил през 96-та година на сватбата им 25 хил. германски марки.

Според магистратите не може да бъде признато и че приходите от картофи, които само през 1997 г. са 550 000 лв. са законни, тъй като тогава Ангелина и покойният й съпруг Константин не са били регистрирани като земеделски производители. Според твърденията им картофите били отглеждани върху пустеещи земи в Самоковско и Ихтиманско на около 500 дка, но доказателства за сключени договори и аренда няма. Няма документи за закупени семена, торове и препарати. Като законен доход апелативните съдии отказаха да признаят и сумата от 5 560,23 долара, която според Димитрови била подарена през 1996 година за сватбата им от родителите на Ангелина. Ангелина и синът й бяха осъдени от апелативните съдии да платят и 13 233,65 лева държавни такси.