Важни са правомощията на Националната агенция за сигурност
Важни са правомощията на Националната агенция за сигурност / netinfo
В Националната агенция за сигурност ще има специално звено за противодействие на корупцията, прогнозира в „Денят” на Дарик радио председателят на комисията за борба с корупция в Народното събрание Бойко Великов. По думите му това е станало ясно от предварително направените заявки.

Бойко Великов коментира необходимостта от специализирана структура за противодействие на корупцията, която по думите му трябва да бъде достатъчно отдалечена от властите: „Без специални средства, без активната намеса на специалните служби много трудно (само с документи или само по процедури) се доказва корупция.

Утре предстои да бъде разгласен Докладът на Европейската комисия за напредъка на България в областта на реформите в правната система и в борбата с корупцията. Очаква се ЕК да поиска разработване на "План за действие" с конкретни мерки за преодоляване на т. нар. "проблемни области". По този повод Великов коментира: „За да имаме конкретни резултати в противодействието на корупцията, са много важни правомощията, които ще бъдат делегирани на Националната агенция за сигурност, както и на структурите й – правомощия, които да дават възможност на работещите в Агенцията да извършват необходимите разследвания, да събират необходимите доказателства, да използват необходимите средства.

Цялото интервю с Бойко Великов чуйте в прикачения звуков файл.