/ БГНЕС
През изминалото денонощие са станали 14 катастрофи в страната с 14 ранени
Оранжев код за валежи от дъжд и сняг е обявен в шест области за днес, жълт код е в сила за 18 области. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 
Оранжев код за обилни валежи от дъжд и сняг е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. В тези райони ще има валежи от дъжд, а над 1400 м - от сняг. Очакваните количества за денонощието са между 30-50 л/кв.м.

Жълт код за валежи от дъжд и мокър сняг има в Перник, Кюстендил, София-град, София-област, като се очаква количествата да бъдат 15-20 л/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Снежната покривка ще бъде 10-15 см.
 
Жълт код за дъжд има в Стара Загора, Сливен, и Ямбол. Очакваните количества са 15-20 л/кв.м.

Четиринайсет души са ранени при 14 пътнотранспортни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани пет тежки и 41 леки ПТП-та, ранени са осем души.

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщават Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. На много места е мъгливо, вали сняг и вятърът се усилва от умерен към силен. Във всички планини има голямо количество нов сняг и лавинна опасност.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik