Валентина Симеонова: Законът за дете без надзор ще има превантивен ефект
Валентина Симеонова: Законът за дете без надзор ще има превантивен ефект / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Валентина Симеонова: Глобата за дете без надзор ще има превантивен ефект
46587
Валентина Симеонова: Глобата за дете без надзор ще има превантивен ефект
  • Валентина Симеонова: Глобата за дете без надзор ще има превантивен ефект

От 1000 до 5000 лева ще бъде глобата за родители, които системно оставят децата си без надзор - това предвижда новият закон за детето, който ще бъде представен публично в средата на ноември, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Основата на закона е детето като носител на права, отговорностите на институциите да осигурят тези права, както и санкциите за неизпълнение, обясни още Симеонова.

„Много често сме провокирани от въпроса как ще ги събираме. Даваме си сметка, че този закон ще има по-скоро превантивен ефект според нас. Тоест, познавайки възможността за санкциите, родителят да прави анализ на поведението си и да знае на какви рискове подлага детето, когато го изоставя само. Да знае и че ако получим сигнал, че това е системно нарушение на закона, което вече подлага под риск детето, той наистина ще бъде санкциониран", отбеляза Симеонова.

Законът ще въведе забрана за настаняване на деца от 0 до 3 години в социална институция. Децата ще бъдат настанявани в приемни семейства или включвани в процедура по осиновяване. Валентина Симеонова посочи, че у нас вече има над 880 деца, настанени в приемни семейства, като само за последната година броят на приемните семейства се е увеличил с 271.