В. Вучков: Тенева може да е добър професионалист, но процедурата беше опорочена
В. Вучков: Тенева може да е добър професионалист, но процедурата беше опорочена / снимка: БГНЕС, архив
В. Вучков: Тенева може да е добър професионалист, но процедурата беше опорочена
69861
В. Вучков: Тенева може да е добър професионалист, но процедурата беше опорочена
  • В. Вучков: Тенева може да е добър професионалист, но процедурата беше опорочена

Засега не е ясно дали ГЕРБ ще внесе свое предложение за поста главен съдебен инспектор. Важно е новата процедура да гарантира възможност за участие на повече кандидати в този избор.

Коментарът е на депутата от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. В интервю за Дарик той отбеляза, че изборът не е само име, той е и процедура, а прекратената процедура била опорочена.

Преди внасянето на нови кандидатури за поста според Вучков парламентарните групи в Народното събрание и правната комисия е добре да се срещнат с действащите инспектори от Висшия съдебен съвет.

По-рано днес парламентът реши да прекрати процедурата за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Вносители на решението са Мая Манолова и Четин Казак, които вчера оттеглиха и единствената кандидатура на съдия Веселина Тенева.

На заседание на Правната комисия ще бъдат обсъдени процедурни правила за издигане на кандидатури и подготовка за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На 18 декември парламентарната правна комисия реши срокът за внасяне на кандидати за главен инспектор да бъде до 27 декември, т.е. четири работни дни. Веселина Тенева беше единствената кандидатура за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет, внесена в срок от Мая Манолова.

Мандатът на досегашния главен инспектор Ана Караиванова изтече през януари 2013 г. В края на октомври тя подаде оставка.

Чуйте целия разговор в Radio.Dariknews.bg