В. Танов: Румен Петков лъже, че срещата му с братя Галеви е била филмирана
В. Танов: Румен Петков лъже, че срещата му с братя Галеви е била филмирана / снимка: Sofia Photo Agency

Твърденията на Румен Петков, че срещата му с братя Галеви, на която е бил и Алексей Петров, е била филмирана са пълна лъжа, заяви пред Дарик радио бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов. Той определи като смешни твърденията, че на срещата е била изнесена информация, касаеща евентуален атентат срещу български политик. Според Ваньо Танов подобна информация не е постъпвала в нито една служба в МВР до момента. Бившият директор на ГДБОП каза още, че не иска да коментира разработката срещу бизнесмените от Дупница, тъй като това е класифицирана информация.

Ето какво разказа той пред Дарик:

Комисар Танов, сутринта двамата дупнишки бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев ви призоваха да извадите разработката, която е в НСБОП или ГДБОП за тях.

Този въпрос сигурно и на вас ви изглежда смешен. Как мога аз, който не съм действащ служител, да извадя разработка от БОП и да я занеса в комисията. Второ, Галеви претендират, че са били служители на МВР, знаят каква е процедурата, така че те поставят въпроси, на които предварително знаят какъв е отговорът. Трето – аз не съм министърът на вътрешните работи, за да изнасям класифицирана информация в медиите.

Те ви обвиняват, че използвате техните имена, за да компрометирате министъра на вътрешните работи.

Министърът на вътрешните работи няма нужда да бъде компрометиран от мен, той достатъчно се е компрометирал сам. Ако тази среща беше проведена по правилата на оперативната работа, нямаше да бъде такъв резултатът.

Остана спорен въпросът т. нар. външно наблюдение на МВР било ли е там, филмирало ли е нещата или не е било.

Външното наблюдение е било там, само че не е филмирало нищо и не е документирало нищо, тъй като не е знаело, че министърът ще се появи там и след неговата поява се е оттеглило. И аз го обясних ясно в комисията. Това, което говори министърът, че е филмирано, записвано, пък после той го е разпоредил, защото е изтекъл срокът, пък службата заявител не го е искала – това са пълни лъжи. Министърът е слаб актьор, защото не познава спецификата на оперативната работа. И в края на краищата не играе в театър, играе в цирк.

Защо двамата бизнесмени от Дупница ви атакуват по този начин?

Аз не виждам атака. Те знаят, че и действен служител да бях, не мога да коментирам оперативна работа. Тоест, те не очакват от мен отговор.

Появи се твърдение, че на тази среща уж е бил спасен от убийство известен българки политик.

На мен ми звучи смешно, като имам предвид и подобни преди това твърдения за спасяването на политици от убийства, изглежда смешно. Защото в нито една от оперативните служби такава информация не е имало, така че наистина ми се струва много смешно.