/ Георги Димитров
ГЕРБ и „Възраждане“ провеждат експертна среща в търсене на допирни точки по ключови за страната теми в зала „Изток“ на Народното събрание.

Десислава Атанасова предложи именно това – да се говори по теми от дневния ред на парламента и да се търси консенсус.

Петър Петров от „Възраждане“ каза, че винаги са се отзовавали на покани за срещи по важни теми. „Държа да отбележа, че сме в позиция да обсъждаме и да търсим консенсус по редица законодателни предложения и по засегнатата тема от вас, касаеща закона за удължаване действието на бюджета“, уточни той.

Атанасова маркира, че част от темите, на които иска да обърнат внимание по време на срещата, са правосъдна реформа, както и антикорупционно законодателство, също част от дневния ред на парламента.

„Ние имаме много сериозни коментари и по двата текста на закона, но смятам, че ако и в случай, че е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост именно такава законодателна промяна, трябва да изработим текстове, които нито ще бъдат противоконституционни нито ще затруднят работата“, отбеляза тя.

Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че в сектор „Енергетика“ с ПГ на „Възраждане“ имат много сходни възгледи, особено по отношение на затварянето на около 40% от въглищните централи.

От своя страна Петров каза, че те също са заинтересовани от финансирането от страна на Европейския съюз. „Винаги сме настоявали за едно по-голямо финансиране от страна на Евросъюза във всички отрасли“, заяви той.

„Правителството на промяната издейства дерогация за „Лукойл“ да преработваме петрол, но българското общество не спечели нищо, печелят единствено компаниите“, каза още Делян Добрев и увери, че този един лев, който се начислява на потребителите, го има. Той съобщи, че от ГЕРБ са внесли законопроект за облагане на свръхприходите и да се даде компенсацията на българските потребители. От внесените 3 – 4 предложения нашето е най-пълно и наистина ще компенсира българските потребители най-адекватно, смята народният представител от ГЕРБ.

Той изрази надежда от „Възраждане“ да го погледнат и да го обсъдят.

Деница Сачева от ГЕРБ посочи, че темата са социалната политика предизвиква различни дебати и дискусии и според нея може би по-голямата част от депутатите я възприемат само като даване на пари. „Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост ние имаме поети ангажименти, които всички забравят в пленарна зала“, каза бившият социален министър и подчерта, че ПВУ изисква мащабна социална реформа.

„Най-големите дебати са свързани с това ако има и ако няма бюджет какво означава за социалните плащания. Хубаво е да отбелязваме, че този удължителен бюджет ще действа дотогава, докато държавата няма редовно правителство“, обясни Сачева. Тя подчерта, че помощите за отопление се увеличиха по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС. По думите ѝ проблемът не са парите, а липсата на дърва за огрев.

Костадин Ангелов от ГЕРБ подчерта, че най-важното в момента в сектор „Здравеопазване“ е увеличаването на заплатите. Той съобщи, че се обмисля създаване на агенция, която да ръководи, организира и контролира националния скрининг, като най-вече се обърне внимание на децата, тъй като „над 30% от българските деца са със сериозна степен на затлъстяване, гръбначно изкривяване и диабет“.

Атанасова допълни, че от ГЕРБ имат и концепция за нова наказателна политика, включително изработването на нов Наказателен кодекс, както и борбата с пандемията на дрогираните и пияните шофьори.

Петър Петров каза по отношение на горивата, че всяко едно предложение за облекчаване и компенсация на българските потребители следва да бъде разгледано. Той заяви, че българското общество обеднява и е необходимо да се обсъди и от ПГ на „Възраждане“ ще участват в разговори за социална подкрепа на гражданите.
Петров отбеляза, че във връзка с войната по пътищата вече са внесли промени в НК за увеличаване драстично на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, без книжка и пр. и се надява да получат съдействие от ПГ на ГЕРБ-СДС.

В заключение Атанасова каза, че има теми, по които със сигурност могат да разчитат едни на други, знаят се и червените линии.
БГНЕС