В сряда доставят безплатните печки и перални в Цар Калоян
В сряда доставят безплатните печки и перални в Цар Калоян / cнимка: Sofia Photo Agency

220 семейства от Цар Калоян си избраха днес какви пералня, хладилник и печка да им бъдат доставени от социалните помощи, отпуснати от Министерски съвет. 742 000 лв. е целевата помощ за пострададалите от наводнението през август в разградската община, съобщи директорът на Регионалната дирекция “Социално подпомагане” – Разград Периха Акифова.

1066 семейства от двете населени места имат право на подпомагането, отпуснато от правителството. Още в първия ден 220 получиха по 200 лв. за хранителни продукти, стойността на 2 кубика вода месечно на член от семейство за 2 месеца, избраха си по мостри, изложени в зала в сградата на социалната служба и електроуреди.

Изборът бе между 2 марки печки с цена около 200 лв, 3 марки хладилници до 300 лв. и 3 марки перални по 400 лв. В сряда от русенския магазин на веригата “Технополис” за сметка на фирмата ще бъдат доставени и монтирани първите елуреди.

Няколко фамилии избрали по каталог по-скъпи уреди и ще си ги доплатят над предвидената от държавата финансова помощ, обясни Акифова.
Според нея до края на седмицата ще бъдат раздадени целевите помощи, срокът обаче е до края на финасовата година.

Акифова призова жителите на региона, включили се в подписка за отпускане на финансова помощ, а не в натура, също да подадат заявления в социалната служба, защото регламентът няма да бъде променен.