В Шумен ще наказват директори, ако допуснат протести на учителите
В Шумен ще наказват директори, ако допуснат протести на учителите / netinfo

Много директори на училища в Шумен са били заплашвани с наказания, ако допуснат протести на учители. Върху тях се оказва сериозен натиск от Министерството на образованието и РИО-Шумен за отмяна на протестите на 15 септември – това каза за Дарик председателят на учителския синдикат към КНСБ-Шумен Татяна Милева. Тя подчерта, че повечето директори, от своя страна, също оказват натиск върху учителите. Според нея, в момента, в шуменските училища обстановката е крайно напрегната и директорите, които подкрепят своите колеги, се опитват да намерят компромисен вариант.

Според Милева, има издадена устна заповед утрешния 15-ти септември да бъде 8-часов работен ден. Заповедта целяла да бъде провален митинга на учителите, който е предвиден за 11:30 пред сградата на общината в Шумен. Татяна Милева подчерта, че въпреки огромния натиск, едночасов предупредителен протест и митинг ще има. Очаква се на него да присъстват председателят на КНСБ д-р Желязко Христов и лидерът на синдиката на учителите към конфедерацията Янка Такева.

За Дарик началникът на РИО-Шумен Добромир Добрев каза, че натиск не се оказва, а е направено всичко възможно да бъде спазена заповедта на министър Даниел Вълчев за нормално започване на учебната година. Добрев заяви още, че в инспектората подкрепят исканията на колегите си, но работата на служителите в РИО била да се осигури нормален учебен процес.