В СБХ се хванаха за гушите заради членството в него на премиера
В СБХ се хванаха за гушите заради членството в него на премиера / снимки: Sofia Photo Agency, архив
В СБХ се хванаха за гушите заради членството в него на премиера
46150
В СБХ се хванаха за гушите заради членството в него на премиера
  • В СБХ се хванаха за гушите заради членството в него на премиера

Пресконференция на ръководството на Съюза на българските художници по казуса с решението за почетното членство в организацията на премиера Бойко Борисов прерасна в цирков спектакъл. Разделени на „за” и „против”, колеги от гилдията си разменяха нецензурни думи и се обвиняваха помежду си в лъжа.

До срамното за художниците събитие се стигна след предложението на СБХ министър-председателят и министърът на културата Вежди Рашидов да бъдат удостоени с почетно звание. Те трябваше да го получат заради приноса им в разрешаването на дългогодишния спор за собствеността на сградата на Шипка 6, в която се помещава съюзът. Церемонията обаче се отложи, заради скандала, който предизвика евентуалното почетно членство в него на Борисов.

Два дни след като най-яростният противник на награждаването на премиера, скулпторът Велислав Минеков, обяви, че то е трябвало да се случи по предложение на Вежди Рашидов, от ръководството на СБХ опровергаха това твърдение. От съюза обясниха, че идеята Бойко Борисов да бъде обявен за негов почетен член си е била тяхна, а до министъра на културата са се допитали само по въпроса дали това е възможно да се случи и как. Димитър Грозданов казва: „Аз бях първият, който каза да предложим на Бойко Борисов да стане почетен член. И след обсъждането се обърнахме естествено към Вежди Рашидов, тъй като не знаем как да се постъпи протоколно”.

Шефът на СБХ Любен Генов за пореден път подчерта, че подкрепата, която съюзът е получил от Борисов и Рашидов е безпрецедентна по важност и че решението те да станат почетни членове на организацията, не е, за да се подмажат на властта. Генов призна още, че не съжалява за предложението премиерът да бъде награден, не смята, че то е грешно и попита: „Вие не искате ли да разберете, че това, което това правителство направи, е наистина от огромно значение за съществуването на този съюз. Това проумявате ли го? Никой друг министър-председател не се нае да направи това нещо”.

Близо 30 минути след началото на пресконференцията на ръководството на СБХ на нея се появи и Велислав Минеков, който е председател на контролната комисия на съюза. По думите на Минеков колегите му са скрили от него факта, че подобно събитие ще се състои, защото то било по поръчка на Вежди Рашидов.

Минеков каза: „Това не е пресконференция, а е поръчка от министъра на културата. За мен този министър е главният мултак на републиката, както беше наречен. Аз на страната на главния мултак няма да си позволя да застана”.

Велислав Минеков обясни още, че продължава да настоява за оставката на министъра на културата, а шефът на СБХ Любен Генов каза, че не вижда основание Рашидов да си ходи.

В СБХ се хванаха за гушите заради членството в него на премиера
netinfo