В неделя суходолци ще обсъдят предложенията на Борисов
В неделя суходолци ще обсъдят предложенията на Борисов / netinfo

На 10 септември /неделя/ жителите на "Суходол" ще обсъдят на квартално събрание предложенията на Столичната община за отваряне на сметището в района. Това съобщи на БТА днес Венцислав Божилов - председател на сдружение "Защита на здравето и живота на населението и околната среда".

Според Божилов суходолци няма да приемат отваряне на сметището и изграждането на завод за преработка на отпадъци.

Софийският кмет Бойко Борисов предлага на жителите на кв. "Суходол" там да бъде изграден завод за преработка на отпадъци по най-модерната европейска технология, одобрена от Министерството на околната среда и водите и от Столичния общински съвет.

Друго предложение на кмета е жителите на "Суходол" да бъдат освободени от такса "смет" и данък "сгради", а процент от приходите на завода ежемесечно да се превежда в специален фонд "Изграждане на инфраструктурата на "Суходол", който ще се контролира от граждани на квартала и от район "Овча купел".

Средствата от фонда ще се използват приоритетно за изграждане на цялостна канализация на "Суходол", за подмяна на съществуващия водопровод и за изграждане на нов, за нови улици и за основен ремонт на съществуващите, за озеленяване, за улично осветление и др. Ще се изгради нов обходен маршрут за колите със сметта, който да не минава през населеното място.

Божилов коментира, че и сега като редовни данъкоплатци суходолци трябва да имат добра инфраструктура.

Предложението на Борисов предвижда и 70 процента от работните места в завода да бъдат запазени за жители на "Суходол", като на местни хора ще бъде предложено да участват и в ръководството на завода.