В Народното събрание започнаха дебатите за вота на недоверие
В Народното събрание започнаха дебатите за вота на недоверие / netinfo
В Народното събрание започнаха дебатите по внесения от опозицията вот на недоверие на правителството. Просветният министър Даниел Вълчев заяви, че щеше да е благодарен за днешните дебати по проблемите на образованието, ако вотът на недоверие не се случваше по време на учителската стачка.

В пленарна зала са премиерът Сергей Станишев и повечето членове на правителството. Изненадващо министърът на образованието взе думата веднага след представянето на мотивите за вота от страна на Христо Кирчев от ОДС.

Според практиката до момента ресорният министър, който ръководи сферата, атакувана с вот на недоверие, говори едва когато дебатите са напреднали и има достатъчно въпроси към изпълнителната власт.

Образованието е една от малкото теми, в които партийният привкус е най-малко притъпен и логично би било министърът на образованието да бъде благодарен за един сериозен дебат за проблемите в тази сфера, каза министър Даниел Вълчев. Той направи уговорката, че би бил благодарен, ако вотът първо не се случваше в момент, в който стачката не е приключила и ако днешното обсъждане се случваше не под формата на вот, а като дебат по темата, поискан в Народното събрание.

Освен, че коментира основните тези в мотивите на опозицията, министърът на образованието очерта приоритетите в тази сфера – въвеждането на делегирани бюджети до края на 2008 година и системата за външно оценяване.