В Министерски съвет има хора, които вземат два-три пъти повече от премиера
В Министерски съвет има хора, които вземат два-три пъти повече от премиера / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
В Министерски съвет има хора, които вземат два-три пъти повече от премиера
50904
В Министерски съвет има хора, които вземат два-три пъти повече от премиера
  • В Министерски съвет има хора, които вземат два-три пъти повече от премиера

Официално съобщение за бонусите ще има след заседанието на Министерски съвет в сряда. От тези хора, които са на политически позиции, всички са върнали първата част от сумата - за 2011 г., до петък. Това съобщи Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов пред бТВ.

„Лично се учудих, че успяха до петък да го направят. Във всяко министерство да речем позициите, по които са направени бонусите, са за около пет души на министерство. Бих искала да очертая този проблем, защото чувам как дискусията по него върви в едни цифри, които аз лично не съм виждала, не знам как са проверени. Тези пари са взети на законовото основание. Около 50 са законовите актове и нормативни уредби, които определят получаването на такова заплащане. Тези основания са определени от предишното и предишните правителства с цел материално стимулиране. Хората, които са на политически позиции получават по няколко възможности тези бонуси”, обясни тя.

Има възможност да се получат средства в края на финансовата година, които са допълнителен материален стимул или спестени от фонд „Работна заплата”. Предполага се, че имат право да получат това ДМС, защото едно министерство, вместо да има пет  зам.-министри има примерно двама, уточни тя и допълни, че има още 5-6 основания за бонуси - за положен труд при определяне на концесии.

Бъчварова даде за пример министър Трайчо Трайков, който имал основание за бонуси въз основа на закон, внесен и одобрен по времето на Петър Димитров. „Изключение е и участието в одитни комисии. Трайков за миналата година е дарил парите за лечение на едно дете. Никой не го е съобщил това, а за тази година всички, които са взели за 2011 г., в петък са ги превели в този фонд за лечение на деца”, изтъкна още тя.

„Бившият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова също е върнала сума, която е взела. Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция. А ултиматумът беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е свързан с такива бонуси или не”, коментира Бъчварова.

„Когато нашето правителство дойде за всички министри компенсациите и отпуските бяха на реалната им заплата. Основанието беше, че няма законово основание тези пари да им се удържат. Позицията по заплащането на администрацията се определя или с декларация, или с внасянето на законопроект. Миналата година Министерски съвет прие законопроект за бонусите и нова наредба, с която определя как ще бъде формирането на заплащането. Този закон е минал на първо четене в Народното събрание и предстои второто му четене. Това е политическата воля на това правителство. Всички депутати, които поставят тази тема трябва да го знаят. Не съм срещала позиция на депутати нито от Синята коалиция, нито от БСП, нито от ДПС как трябва да бъде уредено заплащането”, отбеляза още Румяна Бъчварова. „Позиция беше изразена от премиера преди няколко дни и до петък се вижда, че няма хора, които да се разграничават от него”, добави тя.

„В Министерски съвет има хора, които вземат два или три пъти повече от премиера. Това е другата законова логика за стимулиране на държавните служители. Не съм виждала цифри, които да ощетяват хората в централната администрация. Министър Вежди Рашидов от първия ден, в който е министър, си дарява заплатата. Това е индивидуална воля, а не политически акт”, коментира още Бъчварова.