В България липсва достатъчно апаратура за качествена диагностика на бременни
В България липсва достатъчно апаратура за качествена диагностика на бременни / Sofia Photo Agency, архив

В България няма достатъчно апаратура и специалисти, които да провеждат качествена диагностика на бременни жени. Това съобщи в предаването "Най-добрите лекари"         д-р Румен Велев, заместник-директор на болница "Шейново".

Освен това голяма част от изследванията, които показват дали бебето има генетични заболявания, или малформации не се поемат от здравната каса.

Според д-р Велев не е възможно една шепа лекари да развиват тази дейност, защото те са концентрирани в по-големите градове, а и това е с вързано с финансов ресурс, често непосилен за пациентите.

"Държавата би трябва да отдели средства за ранния скрининг за различни генетични заболявания. Реномирани болници дори се затрудняват да закупуват такива апарати", подчерта д-р Румен Велев.

По думите на д-р Велев има голям проблем, който съществува между доболничната и болничната помощ, и това е липсата на добра връзка между тези две дейности: "Приемаме, че жената е съвестна и изпълнява всички разпореждания. 45 дни преди раждането престава да бъде обект на доболничната помощ, тогава приключва женската консултация и в този най-важен период тя остава малко в небитието, почти никой не се грижи за нея, а този период е един от най-важните. Имаме много неблагополучия през този последен месец от бременността, в който жената трябва да бъде наблюдавана, но на практика не е наблюдавана".