В България има етническа толерантност
В България има етническа толерантност / netinfo

40,6% от жителите на Габровски и Севлиевски регион, участвали в анкетно проучване, смятат, че в България съществува етническа толерантност.

41,8 на сто са на противното мнение, като от отговорилите положително 62,8% са турци.В анкетирането са включени 500 души от Габрово, Севлиево, селата със смесено население Петко Славейково, Кормянско, Ряховците и др.

Проучването е по-скоро оценяващо и няма представителен характер. То бе извършено по проект на читалище Габрово като резултатите бяха представени по време на тридневен заключителен семинар.

Целта на разработката бе изследване на етническата и религиозна толерантност в региона.Според 64% от анкетираните в тяхното населено място не съществува етническо напрежение. Конфликтите, които преобладават са на междуличностна основа – 37,4%, на етническа – 33%, на социална – 17,4%. 67,5 на сто от участвалите в проучването са се самоопределили като българи, 28,7 % като турци, 2,5% като цигани и 1,3 като други. Източно православните са 65,5 на сто, изповядващите исляма – 30,6 на сто, католиците – 0,5% и атеистите – 1,25 на сто.

Други новини от Габрово