Уволниха горски инспектори, прикрили незаконна сеч
Уволниха горски инспектори, прикрили незаконна сеч / снимка: DarikNews.bg, архив

Уволнени са двама горски инспектори от Регионалната дирекция по горите в Благоевград, прикрили незаконна сеч. Това съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

До решението се е стигнало след като служителите се опитали да прикрият нарушения, установени при проверка в района на Държавното горско стопанство - Симитли.

На 10 септември проверяващи от Югозападното държавно предприятие - Благоевград, установили транспортиране на 18 куб.м немаркирана букова дървесина, без превозен билет. Нарушението е разкрито при проверка на два товарни автомобила в с. Сушица.

На мястото пристигнали и двамата инспектори от РДГ-Благоевград, които се заели със случая. Автомобилите са оставени на тяхно разпореждане, за да бъдат транспортирани и придружени до базата за съхранение на конфискувани материали в горския разсадник на Държавното горско стопанство-Благоевград.
Двамата служители се опитали да прикрият нарушението, като вместо да я превозят, те допуснали маркиране на дървесината с контролна горска марка и издаване на превозен билет за транспортиране. Измамата констатирали служителите на Югозападното предприятие, които първоначално заловили камионите и се върнали да проверят дали са транспортирани. От издадения превозен билет станало ясно, че автомобилите са собственост на фирма на бащата на единия от уволнените служители.

Автомобилите са задържани. Случаят е предаден на прокуратурата.