Уволнен е заместник-апелативният прокурор на София
Уволнен е заместник-апелативният прокурор на София / netinfo
Висшият съдебен съвет уволни заместник-апелативния прокурор на София Николай Ганчев за уронване на престижа на съдебната власт.

Дисциплинарното производство срещу Николай Ганчев беше образувано преди година и половина по искане на главния прокурор Борис Велчев, след като от материали на НСБОП стана ясно, че през 2004 година той и тогавашният окръжен прокурор на Русе Люлин Матев са имали контакти с криминално проявения бизнесмен Илиян Пенев (Мацола). 

Тогава Ганчев нашумя и като един от двамата прокурори-хотелиери. Той строеше хотел във Велинград. Висшият съдебен съвет го уволни с 18 гласа “За”, три „Против” и трима въздържали се.

Светлана Данова – председател на дисциплинарния състав срещу Ганчев, обясни, че повече от две седмици са обсъждали поведението му: „Не без значение е било това, че г-н Ганчев е бил член на Висшия съдебен съвет и той в бил в близки отношения с бившия главен прокурор Филчев, който независимо от това, че е имало вече данни за извършени от него неправомерни действия, той го е награждавал”.

„Проверка при него не е могла да бъде извършена за това, което е правил, защото той в продължение на година или е бил в отпуск по болест или в платен отпуск. Заслужено трябва да понесе наказанието освобождаване от длъжност”, допълни Данова.

Главният прокурор Борис Велчев коментира, че „каквото и да е това решение, разбира се, е закъсняло”.