Увеличават издръжката на ученика с 23,6 %
Увеличават издръжката на ученика с 23,6 % / снимка: Sofia Photo Agency

С 23,6 % ще се увеличи средно през следващата година издръжката на един ученик, а парите за образование за пръв път ще доближат плътно 3 млрд. лева, съобщи просветният министър Даниел Вълчев на националната конференция в Пловдив за делегираните бюджети в средното образование. Той призна, че ръстът е по-малък от предварителните разчети, но посочи, че парите ще са с 380 млн. повече от тазгодишните. За най-гъсто населените общини като Пловдив издръжката на едно дете ще скочи от 1056 на 1305 лева.

До месец ще бъде решено и дали ще се запазят разликите в издръжката на едно дете в четирите групи общини. В момента има тези и за намаляването на разликите и за увеличаването им. Мрежата от 74 защитени училища, за които са отпуснати допълнителни 2,5 млн. лева, ще бъде разширена до седмици с нови 15.

Още от втория учебен срок министерството е готово да поеме заплащането на учители по заместване с цел да се намали броят на свободните часове в училище. Разходът, който е непосилен за ограничените бюджети, с които разполагат директорите, ще бъде покрит на 100%. На учебните заведения с най-нисък процент свободни часове ще даваме и бонуси, подчерта Даниел Вълчев. Според него по заместване могат да работят пенсионирани учители, студенти от горните курсове или преподаватели от други училища, които временно да поемат допълнителни часове.

Той лансира идеята да се улесни достъпа до учителската професия за кадри по информатика и чужди езици, където има най-голяма текучество. Проблемът ще се изостри още повече от 2010-а година, когато се въвежда практически всеобщ езиков клас. На въпрос дали това означава учителските места по тези дисциплини да се заемат от хора без педагогическа квалификация, министър Вълчев даде пример със себе си. Нямам право да преподавам в училище, макар да имам 15-годишен опит в университета и се надявам уменията ми да не бъдат оспорени, каза той.

Министърът посъветва директорите да променят стила на работа с родителите. На родителските срещи не бива да се обсъждат публично личните проблеми на отделни деца, а да се обединят родителите по вземането на важни за всички решения – таван на джобните пари, които да се дават или въвеждането на еднакви изисквания за вечерен час на прибиране.

Други новини от Пловдив