Установиха случай на насилие в Дом за сираци, директорът отрича
Установиха случай на насилие в Дом за сираци, директорът отрича / DarikNews.bg, Шумен

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов предлага на кмета на Шумен да потърси дисциплинарна отговорност от директора на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Детелина" в града.

Констатацията е направена след планова проверка в Дома, извършена преди около 15 дни. В сайта на ДАЗД се сочи, че искането е направено, тъй като директорът на дома не е създал организация и условия за предотвратяване на насилие, както и за оказване на социална и психологическа помощ на деца, претърпели насилие.

Директорът на Дома Иван Калоянов обясни, че проверяващите са разбрали от деца, че бащата на едно от момичетата, настанени за постоянна грижа в институцията, е упражнявал насилие над него. Този случай не е документиран, а в разговор с директора детето не е споменало за такъв проблем. „Такъв инцидент в Дома не е констатиран и никой възпитател не е забелязал подобно нещо", поясни Калоянов. Като цяло директорът определи предписанията в проверката като формални. По думите му голяма част от направените препоръки вече са изпълнени.

Други заключения в доклада са, че има пропуски в разработените процедури за предотвратяване на насилието и действията в рискова ситуация.

„Персоналът подценява или не разпознава случаите на упражнено насилие и в подобни моменти не са уведомявани писмено органите по закрила - Дирекцията за социално подпомагане, отдела за закрила на детето и МВР, както и родителите или настойниците на децата", се казва още в доклада.

По отношение на исканията за дисциплинарна отговорност спрямо него Калоянов заяви, че няма притеснения и приветства извършената проверка и направените препоръки.

Други новини от Шумен