Няма замърсяване на района, категорични са от "Морска администрация"
В района на заседналия кораб край Камен бряг "Vera Su" има опалесценция на повърхността на водата и миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт, съобщиха от екоминистерството.

В петък, след получен сигнал от Гранична полиция за петно до заседналия кораб, от екипа за наблюдение на МОСВ е извършена извънредна проверка на място. Взети са две проби от морските води: едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба. Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

Очаква се заседналият кораб „Vera Su“ да бъде обявен за потънало имущество

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

В момента няма замърсяване на района около заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su", а установеното вчера мазно петно се е разнесло, съобщи пред медиите директорът на "Морска администрация" във Варна кап. Валентин Енчев. Той обясни, че е нормално при това време и заливане на целия кораб да се появи подобно петно.

"Опасност за кораба винаги има, постоянно се следи неговото състояние, и всякакъв план, който се прави с идеята да има прозорец за няколко дни работа, се съставя все по-трудно, но се прави", коментира кап. Енчев. Времето от снощи е много лошо, корабът е заливан постоянно и единственият начин е да се наблюдава от сушата. За изпълнение на плана се изчаква по-добро време, той се променя постоянно, а след лошото време също ще има негова ревизия. Той помоли за търпение и разбиране в ситуацията и отново каза, че е необходимо да се изчака добро време.

Версия за инцидента с „Vera Su“: Вахтеният офицер заспал, екипажът не отговарял

Енчев каза още, че продължава да се отказва от Басейнова дирекция за Черноморски регион във Варна достъп на "Морска администрация" до резултатите от пробите, мотивът е, че нямали законово основание да знаят, а според него такова право те имат, съобщава БТА.
БГНЕС