Условна присъда за кмет с 4 мандата
Условна присъда за кмет с 4 мандата / ThinkStock/Getty Images

Условна присъда по част от обвинението постанови Окръжният съд в Разград за кмета на община Лозница Айхан Хашимов.

Градоначалникът с четири мандата от листата на ДПС бе подсъдим заедно с още осем човека - негови служители, и собственици на строителни фирми, ремонтирали обекти в общината. Всички останали чуха „невинен" по време на близо 40-минутното четене на присъдата.

Процесът бе свързан с отпускането от Междуведомствената комисия при бедствия и аварии през 2009 г. на община Лозница на средства за ремонт на 19 обекта, пострадали от природни бедствия.

Измениха обвинението по делото срещу кмета на Лозница, май приключва през май

Обвинението считаше, че бурите са мними, а средствата не са използвани целево по предназначение, за отчитането им са използвани документи с невярно съдържание, в които са вписани като извършени несвършени ремонтни дейности.

Осъдителната присъда за Айхан Хашимов е за това, че като длъжностно лице е нарушил бюджетен закон, като е разпоредил целевите 662 272,31 лв. да бъдат използвани за ремонт на обекти, които не са пострадали от бедствия и с това е нанесъл вреди на държавата.

Четвърти мандат за Айхан Хашимов в Лозница

Църква в село Манастирци, джамия в Каменар, склад на Гражданска защита в Лозница, водоскок в Трапище, дере в Тръбач, кметство и читалище в Тръбач, кметство и читалище в Манастирци и джамия в Студенец са обектите, които според съдебния състав с председател Доротея Иванова са ремонтирани без основание. За ремонта на останалите обекти - първоначално вписани в обвинението - съдът се произнесе, че кметът е невинен. Това са детски градини в различни селища в община Лозница, чийто ремонте на стойност 91 403,10 лв. По обвиненията в безстопанственост и изготвяне на документи с невярно съдържание присъдите са оправдателни.

Съдът постанови за Айхан Хашимов наказание от 1 година лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и 1 година забрана за заемане на ръководна длъжност в държавно учреждение. Кметът трябва да плати на разградската полиция 210 лв. разходи за досъдебното производство, а на Окръжния съд - 22 151 лв. за съдебните разноски.

В съдебната зала до Хашимов в негова подкрепа бе съпругата му. На излизане от съда той отказа коментар, а единствено потвърди, че ще обжалва присъдата пред втора инстанция - Апелативния съд във Варна.

Оправдателните присъди в процеса са за заместник-кметовете Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, както и други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима строителни предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

Налице са всички процесуални предпоставки за протестиране на оправдателните присъди, коментира прокурорът в процеса Яна Николова.

Други новини от Разград