Укрепете кюнците добре, ако минавате на печки с твърдо гориво
Укрепете кюнците добре, ако минавате на печки с твърдо гориво / www.sxc.hu
Гражданите, преминали към отопление с ток, трябва да внимават да не претоварват електрическите инсталации – това препоръча комисар Румен Богоев, дежурен по ръководство в Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване”.

Да не се остават включени уреди без наблюдение, особено в присъствието на малки деца, предупреди още той в предаването „Денят” на Дарик. Да се внимава и с дрехите, които много хора оставят да се сушат близо до отоплителните тела.

Румен Богоев даде полезни съвети и за онези, които се отопляват или ще преминат към отопление с твърдо или течно гориво: „От голямо значение е укрепяването на димоотводните тръби, т. нар. кюнци. Те трябва така да се поставят, че отдолу да има подложки, които да излизат извън периферията на самата печка, да не допуска съхраняване на леснозапалими течности – бензин, нафта и др. – около печките с твърдо гориво”.

„Българинът е толкова практичен, че в стремежа си да мине по-евтино за седмицата или сезона се запасява и не се усеща как може да допусне елементарни грешки, които впоследствие могат да се окажат доста сериозни”, каза още Богоев.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.