Убитият Динов имал намерение да съди държавата
Убитият Динов имал намерение да съди държавата / DarikNews.bg, Благоевград, Любима Калпачка

Няма "черно тото" в дейността на "Скай спорт 365" на убития благоевградчанин Йордан Динов, коментира в интервю за Дарик адвокатът му Илко Стоянов.

"С Динов се чухме днес към 9.00 часа, един час преди убийството му в София. Уговорихме се да се срещнем преди 14.00 часа в Административен съд, където трябваше да се разгледат три дела, свързани с букмейкърската му дейност. Към настоящия момент срещу дружеството, управлявано от Динов, се водят 30-40 дела. Повечето от тях са свързани с издадени наказателни постановления от националната агенция за приходите и Държавната комисия по хазарта. Няколко от съдебните производства са факт от операциите на ГД "Борба с организираната престъпност". Днес Динов трябваше да обжалва в зала три наказателни постановления на НАП", каза адвокат Илко Стоянов.

Преди три дни Йордан Динов подал годишната си данъчна декларация. По данни на адвоката му Стоянов само за последните четири месеца "Скай спорт" е реализирала печалба от около 60 000 лева, които надлежно били декларирани пред данъчните.

"Динов осигуряваше работа на повече от 100 души, които редовно получаваха заплати, заплати и осигуровки на трудови договори. Фирмата му официално е контрагент и подпомага дейността на австрийски лицензиран хазартен оператор", коментира адвокат Илко Стоянов, който е и общински съветник в Благоевград.

40-годишният Йордан Динов беше убит тази сутрин в центъра на София. Разстреляният е син на известния гинеколог от Благоевград д-р Петър Динов. От МВР обясниха, че убитият се е занимавал с нелегален хазарт, а от 2004 година датира първата му регистрация в полицията. Динев се е занимавал с черно тото, но е имал и регистрирана букмейкърска къща. От полицията уточниха още, че няма данни да е бил заплашван или да се е чувствал застрашен.

През юни 2009 година бившият районен съдия в Благоевград Христина Гарванска оправда подсъдимия за организиране на "черно тото" в Благоевград Йордан Динов. Динов-младши бе уличен в престъпното деяние през 2004 година. Тогава служители на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград разбиха мрежата за извършване на нелегални залози за футболни мачове в няколко международни букмейкърски къщи.

Сървърът, през който са правени паричните траншове за залагания и изплащане на печалби на черно, бил инсталиран в библиотеката на Американския университет, където Йордан Динов е работил към инкриминирания момент. В хода на наказателното производство, което се проточи повече от пет години, на два пъти бе преквалифицирано деянието на Йордан Динов в схемата за "черно тото". В последния обвинителен акт Динов бе привлечен като организатор на хазартни игри и получаване на съответни комисионни. Според съдия Христина Гарванска Динов е оправдан, тъй като в рамките на Европейския съюз организирането на подобен род игри чрез букмейкърски къщи не е криминализирано.