/ netinfo
23-годишният банскалия Константин Рупчин-Коко е младежът загинал от лавина, паднала в Пирин планина. Той е работил като ски-учител в ски-центъра. Трагедията се разигра в петък към 17.00 ч.
 
Опасна мода сред туристите в планината

Рупчин заедно с още петима любители на екстремното каране излезли от ски зоната и решили да си вдигнат адреналина като покарат ски под връх Тодорка. Спуснали се по т.нар. улеи, известни като "Тризъбеца".
 
Когато обаче се спуснал Рупчин зад него се активирала огромна лавина, която го застигнала и влачила поне 1 км надолу. Другите младежи останали незасегнати и се спасила по чудо. Те видели какво става с приятеля им и веднага подали сигнал за инцидента в Планинска спасителна служба (ПСС)-Банско.
 
Тръгнали да ровят в снежната маса, за да извадят Рупчин. Първо забелязали каската му да се подава до повърхността. Изровили го до кръста. Пристигнали и спасителите. Цели 40 минути на място са правени реанимационни действия в опит да спасят младежа, но без успех. Според спасителите момчето е починало още докато го е влачила и търкаляла лавината.
 
Лавина затрупа 23-годишен мъж край Банско

Всички в Банско са потресени от инцидента, защото познават и момчето, и роднините му. Бащата на Коко - Георги, е работил на щат в ПСС-Банско преди години, а в момента е доброволец в спасителния отряд. Работи на влека "Старата котва" в ски центъра. "Младежите много добре са знаели, че не трябва да се кара извън очертанията, но адреналина ги подтикнал. Те са екстремни карачи, добри са и просто са подценили планината", коментираха банскалии пред "Труд".
 
Според спасителите, Коко не е носил аербег раница за лавинна безопасност. Благодарение на нея би останал над лавината, тогава можело и да има шанс за оцеляване, но пак зависело от много обстоятелства.
 
"Както много други млади хора, той се е увличал по екстремните зимни спортове и адреналина, който дават те. Нека тази нелепа загуба бъде предупреждение към любителите на планината и тръпката от състезанието с природата, че тя си има своите правила. Нека се съобразяваме повече с нея", призовават спасителите.