/ Dariknews.bg, архив
Трима младежи оцеляха, след като бяха затрупани от лавина в Рила
92799
Трима младежи оцеляха, след като бяха затрупани от лавина в Рила
  • Трима младежи оцеляха, след като бяха затрупани от лавина в Рила
Трима туристи - двама мъже и жена, оцеляха, след като са били затрупани от лавина в Рила в събота рано сутринта, съобщиха за Дарик от Планинската спасителна служба. Двамата млади мъже са успели сами да излязат от снега и са без наранявания. Млада жена също е оцеляла. На нея обаче спасителите са помогнали. Тя е с фрактура на крака и е транспортирана до болница.

16-годишна скиорка попадна в снежен капан на улей в Пирин, спасители я извадиха невредима

Тримата туристи тръгнали от хижа "Мальовица" към върха. Лавината паднала и ги затрупала около 6.30 часа в местността Камината в района на хижа "Мальовица". В 6.37 часа в ПСС се е обадил един от двамата млади мъже. Той казал, че е паднала лавина, той е излязъл от затрупалия го сняг, но не вижда двамата си спътници, разказа дежурният в ПСС Иван Драгошинов.

6.50 часа се обади жена. Каза, че е до половината в лавината. Каза, че много я боли кракът и има съмнения, че е счупен. Казах й да съхранява батерията на телефона, да не провежда излишни разговори с никого, за да може да ни отговори, ако имаме уточняващи въпроси. Нашият колега тръгна с моторна шейна от школа "Мальовица" към мястото. Там вече имаше хора, които бяха дошли от хижата. Дойде и другата добра вест, че и другото момче е излязло от лавината", каза дежурният в ПСС. Господ ги е пазил и тримата, каза Драгошинов. Младата жена е с фрактура на бедрото и е транспортирана до болница.

Спасиха четирима турски туристи над Банско

Драгошинов обясни, че причината за лавината е недоброто сцепление между стария и новия сняг. Туристите да се движат само по зимната маркировка, посъветва планинският спасител.