Търпението към малцинствата ще се изчерпи, смята Боян Расате
Търпението към малцинствата ще се изчерпи, смята Боян Расате / cнимкa: Sofia Photo Agency

Голяма част от българското общество се е радикализирало, смята лидерът на Българския национален съюз (БНС) Боян Расате. Според него рано или късно търпението на българите по отношение на малцинствата ще се изчерпи и това може да доведе до ужасяващи последици. Расате и 20-тина негови привърженици от БНС се събраха пред централата на Движението за права и свободи (ДПС) в столицата, за да обявят, че според тях етническия мир в страната е застрашен. Въпреки че нямаха разрешение от общината за събирането си, то премина спокойно, макар и охранявано от полиция.

Боян Расате е категоричен, че ДПС не може да бъде никакъв гарант за етническия мир в страната. Лидерът на Българския национален съюз смята, че именно партията на Доган всява омраза и застрашава спокойствието у нас. Според Расате политиците в България си играят с огъня, водят вредна и опасна за цялото общество политика. „Не знаем при етнически конфликт какви могат да бъдат последиците за нашата страна", каза той.

Уверявайки, че БНС иска спокойствие между българите и малцинствата, лидерът му Боян Расате се обърна към вторите с думите: „Представителите на малцинствата не трябва да си позволяват да ни заплашват, защото в случай, че етническия мир бъде нарушен, най-потърпевши от онова, което ще се случи, ще бъдат именно малцинствата".

По думите на Расате прословутата толерантност на българите си има граници. „Те могат да бъдат прекрачени във всеки един момент", каза той. „Независимо дали става дума за турски екстремист, който ще взриви влак или за български националист, който ще направи нещо, което да взриви етническия мир, тези стъпки трябва да бъдат предотвратени”, смята Боян Расате.