/ Георги Димитров
Туроператори и хотелиери се събраха на протест пред Министерство на туризма. Те настояват ведомството да направи програма за ликвидност за туроператори, ресторантьори и хотелиери и за възстановяване на средства на клиенти за неосъществени пътувания на стойност 41,2 милиона лева, като това може да стане през постановление на Министерския съвет. Това коментира пред журналисти Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма" /ОБТ/, което е организатор на протеста.

Тези пари са налични с актуализацията на бюджета за тази година, където бяха предвидени 70 млн. лева за туризма, напомни Илиева.

Туристическият бранш на протест
Георги Димитров

Туристическият бранш на протест
Георги Димитров

За 30 млн. лева министерството вече е задействало процедура, която е за ликвидна подкрепа и ще бъде разпределена между около 20 икономически кода, зад които стоят около 44 000 фирми. Те могат да се ограничат чрез критериите на програмата, но каква точно ще бъде тя, ние не знаем, обясни председателят на ОБТ.

Предвидени са и 6 млн. лева за туроператори за възстановяване на суми за неосъществени пътувания, както и остатък от 5,2 млн. лв. от предходна програма за връщане на пари на клиентите, обясни Илиева перата по сумата от 41,2 млн. лева.

Илиева напомни, че парите за бранша са отпуснати до 31 декември и ако те не се оползотворят дотогава, ще се върнат обратно в бюджета.

Протестът на ОБТ се подкрепя от Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружението "Туризъм", Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Алианса на туристическата индустрия в България.

Туристическият бранш на протест
Георги Димитров