Туристи лъжат, че са ограбени, за да получат обезщетение
Туристи лъжат, че са ограбени, за да получат обезщетение / netinfo
Туристка от Дания, отседнала в к.к. "Златни пясъци", се опита да излъже полицията, че е била ограбена, за да получи обезщетение от застрахователя си.

На 11 юли Хеля Петерсен, която по професия е учителка, подала жалба в І РПУ, че около 14 часа непознат мъж е издърпал чантата от рамото й в района на Кооперативния пазар. Според чужденката вътре имало скъпа видеокамера, дигитален фотоапарат, пари, документи и часовник „Тюсо”. По нейни данни причинената й щета е за над 1200 евро.

Полицаите незабавно предприемат разследване. На следващия ден туристката е отведена на мястото, където посочила, че е била ограбена. Разпитани са 11 продавачи от съседните магазини, които си спомнили, че действително предния ден датчанката и децата й са минали покрай тях, но описаният от нея инцидент не се е случил. Всички били категорични, тъй като по въпросното време нямали клиенти и били пред магазините си.

При тази ситуация оперативните работници заподозрели опит за измама. Тъй като било ясно, че чужденката ще лети за родината си на 14 юли, били уведомени граничните полицаи от ГКПП "Летище Варна". Около 5 ч на същата дата от дежурния в Гранична полиция е получено съобщение, че при проверка на багажа на учителката е открит дигитален фотоапарат и портмонето й, което тя описала като изчезнало. Жената обяснила, че към момента на грабежа дигиталният фотоапарат е бил забравен от нея в хотелската й стая, но не могла да изясни защо "откраднатото" портмоне е в чантата й.

Застрахователят на туристката е уведомен за измамата, съобщават от ОДП – Варна. От там допълват, че през последните години се забелязва тенденция чужденци да заявяват, че са станали обект на престъпления във Варна. Често тези сигнали са мними, а целта е да се получат обезщетения от застрахователите.

На практика туристите продават или залагат част от скъпите си вещи, след което застрахователите им покриват щетите и на практика почивката на "потърпевшите" им излиза не само безплатна, но и често те печелят от нея.

Подобно поведение има и при част израелските туристи, които проиграват парите си в казина, а после се оплакват, че са били ограбени.