/ АПИ
Половината от строителните дейности на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" вече са изпълнени, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

Първичната облицовка на съоръжението от южната страна е достигнала 931 м за лява и 838 м за дясната тръба. От северната са изкопани 837 м за дясна и 838 м за лява тръба. Започнало е полагането и на вторичната облицовка на тунела. От южната страна изпълнените бетонови работи по стени и свод в дясната тръба са 132 м, а от северната - 186 м.

тунел Железница
АПИ


Тунелът се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около метър и половина-два във всяка тръба и посока на денонощие, а веднага след това се правеше първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. Строителните дейности започнаха през октомври миналата година и на обекта се работи денонощно и без прекъсване, посочват от АПИ.

"Железница" е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км.

През 2020 г. напредна изграждането на всички стратегически пътни проекти - автомагистралите "Хемус" и "Европа", Видин - Ботевград, реконструкцията на Южната дъга от Софийския околовръстен път, допълват от АПИ.

тунел Железница
АПИ